Otomotiv endüstrisinden haziranda 3,4 milyar dolarlık ihracat

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği, Türkiye’nin önde gelen sektörü olan otomotiv endüstrisinin haziran ayı ihracatının geçen yıla göre %30 artışla 3 milyar 408 milyon dolara ulaştığını duyurdu.

Otomotiv endüstrisinin ocak-haziran dönemi ihracatı ise geçen yıla göre %13 artarak 19 milyar 987 milyon dolara yükseldi.

Bu rakam, otomotiv endüstrisinin bugüne kadarki en yüksek haziran ayı ihracatını temsil ederken, sektörün haziran ayındaki toplam ihracattan aldığı pay %16,6 olarak kaydedildi.

ÇEKİCİLER İHRACATINDA %504 ARTIŞ

Sektördeki en büyük ürün grubu olan “tedarik endüstrisi”nin haziran ayı ihracatı %13 artarak 1 milyar 180 milyon dolara ulaştı.

Bununla birlikte, “binek otomobiller” ihracatı %16 artışla 1 milyar 96 milyon dolara, “eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar” ihracatı %59 artışla 626 milyon dolara, “otobüs-minibüs-midibüs” ihracatı %66 artışla 293 milyon dolara ve “çekiciler” ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre %504 artışla 180 milyon dolara yükseldi.

ALMANYA’YA İHRACATTA %74 ARTIŞ

Haziranda, sektörün en büyük pazarı olan Almanya’ya yapılan ihracat %74 artarak 556 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Fransa, 429 milyon dolarlık ihracat rakamıyla ikinci büyük pazar olurken, bu ülkeye yönelik otomotiv ihracatı da %36 arttı.

Üçüncü büyük pazar olan Birleşik Krallık’a %2 artışla 330 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

Önemli pazarlardan Belçika’ya %92, Romanya’ya %55, Slovenya’ya ise %57 oranında ihracat artışı kaydedildi.

Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracat, otomotiv ihracatının %74,2’sine denk gelerek haziranda %42 artışla 2 milyar 527 milyon doları buldu.

Diğer Avrupa ülkelerine %11, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi’ne %42 ve Diğer Amerikan ülkelerine ise %94 oranında ihracat artışı yaşandı.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Otomotiv endüstrisi olarak haziran ayında başarılı bir performans sergileyerek tarihi bir rekor kırdık. Yılın ilk yarısında 20 milyar dolara yaklaşan ihracatımız ile Türk otomotiv sektörünün gücünü bir kez daha gösterdik. Özellikle çekici ihracatında üç haneli bir artış yaşanırken, tüm ana ürün gruplarında çift haneli büyüme sağladık. Avrupa pazarında Almanya’ya %74, Belçika’ya %92, Romanya’ya %55 ve Slovenya’ya %57 oranında ihracat artışı görmemiz, küresel olarak gücümüzü kanıtlamaktadır.” şeklinde konuştu.

 

Related Posts

Dev boyutta deri sandaletler keşfedildi! Neden bu kadar büyük olduğunu açıklayamadılar

İngiltere’nin kuzeyinde yer alan Roma dönemine ait Magna kalesinde yapılan kazılarda, 30 santimetreden uzun, dev boyutta deri sandalet tabanları bulundu. Kazılarda ortaya çıkarılan sekiz adet ekstra büyük boy deri sandalet, kalede bugüne kadar bulunan toplam ayakkabıların dörtte birini oluşturuyor.

Gökyüzünün yeni Fatihi! Dört kişilik uçan taksi devrimi

Slovakya merkezli teknoloji firması AeroMobil, havacılık ve ulaşım sektöründe çığır açacak bir yenilikle karşımıza çıktı. Dünyanın ilk dört kişilik uçan taksisi AM NEXT. Hem karada hem havada kullanılabilen bu yenilikçi araç, 2027 yılında gökyüzünde …

Çip devi, otomotiv departmanını sessiz sedasız kapattı! Peki 50 milyon araca ne olacak?

Dev teknoloji şirketi, milyonlarca aracı ilgilendiren hayati bir kararı sessizce aldı. Peki bu sessizliğin ardında ne var?

Huawei’nin bilim atağı: Hedef saatlerin daha akıllanması!

Huawei, Helsinki’de yaklaşık 1000 metrekarelik yeni bir sağlık laboratuvarının kapılarını açtı. Bu tesis, şirketin sağlık ve fitness sektöründeki küresel araştırma platformu olarak konumlandırılıyor.

Spotify’ın HiFi özelliği yine gündemde

Spotify’ın dört yılı aşkın süredir beklenen kayıpsız (lossless) müzik hizmeti, sonunda yaklaşıyor olabilir. Uzun süredir sessiz kalan ve zaman zaman üst düzey yöneticilerden gelen belirsiz açıklamalarla gündeme gelen bu özellik, şimdi Spotify uygulamasının masaüstü ve mobil sürümlerinde keşfedilen yeni kod satırlarıyla tekrar umut verdi.

“Geniş kapsama ve yüksek internet hızı, ancak makul ihale bedelleriyle mümkün”

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, Türkiye’nin 5G’ye geçiş sürecinde spektrum politikalarının önemine dikkat çekerek, “Spektrum kaynaklarının hem tüketici refahını hem de sektörde uzun vadeli yatırımları teşvik edecek bir yöntemle tahsis edilmesi kritik” dedi.