Almanya’nın Ekim Ayı Dış Ticaret Verileri Açıklandı
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), ülkenin ekim ayına ilişkin dış ticaret verilerini açıkladı.
Ülkede mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat, ekimde bir önceki aya kıyasla yüzde 2,8 azalarak 124,6 milyar avro oldu. Böylece Almanya’nın ihracatı ekimde 2023 sonundan bu yana en büyük düşüşü kaydetti.
Ülke ihracatının iki aydır art arda beklentilerin üzerinde düşüş göstermesi dikkati çekti. Piyasa beklentisi, ülkenin ekim ayı ihracatının yüzde 2 düşüş göstermesi yönündeydi.
Ekimde ithalat ise yüzde 0,1 azalarak 111,2 milyar avroya geriledi. Böylece Almanya’nın mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış dış ticaret fazlası 13,4 milyar avro olarak gerçekleşti. Ekim 2023’te söz konusu fazla 18,9 milyar avro olarak kayıtlara geçmişti.
ÇİN VE ABD’YE İHRACATTA DÜŞÜŞ
Ekim 2023’e göre ihracat yüzde 2,8, ithalat yüzde 1,7 geriledi. İhracattaki düşüş temel olarak ABD ve Çin’den gelen talepteki daralmadan kaynaklandı.
Almanya’da ekim ayı ihracatının 68,9 milyar avrosu Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapıldı. Ülke ithalatının 57,9 milyar avroluk bölümü de AB ülkelerinden gerçekleştirildi.
Eylül ayına göre, AB ülkelerine yapılan ihracat yüzde 0,7 düşerken, bu ülkelerden yapılan ithalat yüzde 0,4 arttı. Üçüncü ülkeler olarak adlandırılan AB dışındaki ülkelere yapılan ihracat ise yüzde 5,3 azalarak 55,7 milyar avroya geriledi.
Almanya’nın en önemli ticaret ortağı Çin’e ihracatı, eylül ayına kıyasla yüzde 3,8 azalarak 6,9 milyar avro oldu. ABD’ye ihracat ise yüzde 14,2 düşerek 12,2 milyar avroya indi.
TÜRKİYE’DEN İTHALAT ARTTI
Almanya’nın Türkiye’ye ihracatı ekimde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,8 azalarak 2 milyar 533 milyon avroya inerken, Türkiye’den ithalatı yüzde 2 artışla 2 milyar 108 milyon avroya yükseldi.
Almanya’nın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 01,2 azalarak 1 trilyon 300,4 milyar avro olan ihracatı, ekonomik zorluklarla karşı karşıya olduğunu gösteriyor.
Alman Ekonomisi Zorlu Bir Dönem Yaşıyor
Alman ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde küçülmenin ardından yılın üçüncü çeyreğinde büyümeyi başardı, ancak imalat sektöründeki zayıflık nedeniyle kırılganlığını sürdürüyor. Yavaşlayan küresel büyüme, pahalı enerji ve jeopolitik belirsizlikler gibi faktörler Almanya’nın ekonomik büyümesinin önündeki engeller olarak karşımıza çıkıyor.
Alman ekonomisi, faiz oranlarındaki artış, konjonktürel riskler ve yapısal değişiklikler gibi etkenlerle büyüme konusunda zorluk yaşamaya devam ediyor. Hükümet, bu yıl ekonomide yüzde 0,2 küçülme bekliyor ve Almanya, eğer bu gerçekleşirse G7 ekonomileri arasında daralan tek ülke olacak.