Bel ağrısı neden olur? Bel ağrısına ne iyi gelir?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu Bel Ağrısı Şikayetiyle Hastaneye Kaldırıldı

Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde tutuklu bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, bel ağrısı nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Ekrem İmamoğlu’nun sağlık durumu hakkında henüz net bilgiler verilmezken, bel ağrısının sebepleri merak konusu oldu.

BEL AĞRISI NEDİR?

Bel ağrısı; ağrıma, acıma, yanma veya batma şeklinde, keskin veya künt bir şekilde bel ve çevresinde hissedilebilir. Yeri bazı durumlarda noktasal olarak belirlenebilirken, bazı durumlarda dağınık ve yeri tam tespit edilemez şekildedir. Hafif veya ağır olabilir, iniş çıkışlar sergileyebilir.

Bel ağrısı, kemik, kıkırdak, kas, eklem kapsülü, bağ, disk veya damar kaynaklı olabilir ve her zaman kesin sebep ortaya konulamayabilir. Bazı durumlarda altta yatan ana ağrı sebebi ortadan kalktığı halde bir kez uyarılmış olan sinir uçlarının sinyal göndermeye devam etmesi nedeniyle ağrı sebat edebilir. Stresin de bel ağrılarının sebebinde önemli bir yer tutması kaynağın tespit edilmesini zorlaştırabilir.

Bel ağrısı, hangi dokudan kaynaklanırsa kaynaklansın, ilgili dokular yer değiştirerek veya genişleyip kalınlaşarak sinirler üzerinde bası yapar hale gelirse bacak ağrısı, uyuşması, ısınması ve idrar kaçırma gibi problemleri beraberinde getirebilir.

BEL AĞRISININ NEDENLERİ NELERDİR?

Bel ağrısı anlık bir hareketten kaynaklanabildiği gibi çeşitli hastalıkların belirtisi de olabilir. Genel olarak bel ağrısı şikayetlerinin sebepleri şunlardır:

  • Yaralanmalar
  • Bel fıtığı
  • Stres kırığı ve bel kayması
  • Lomber dar kanal
  • Enfeksiyonlar
  • Tümörler

BEL AĞRISINA İYİ GELEN YÖNTEMLER

Beli yormayacak 30 dakikalık tempolu yürüyüş ve esneme egzersizleri, omurga hizasında duruş pozisyonunu korumak, bel yastığı kullanmak, soğuk kompres ve sıcak banyo uygulamak bel ağrısını hafifletebilir. Ayrıca, beli yormadan egzersiz yapmak, doğru duruş ve uyku pozisyonunu sağlamak, stres ve kaygıdan uzak durmak da bel ağrısına iyi gelebilir.

  • Beli yormadan yürüme ve bisiklet sürme gibi egzersizler yapmak
  • Duruş, oturma ve uyku pozisyonunu değiştirmek
  • Bele soğuk ve/veya sıcak su torbası ile kompres uygulamak
  • Kas gevşetici kremler kullanmak
  • İyi ve sağlıklı beslenmek
  • Kiloyu sağlıklı düzeyde tutmak
  • Yüksek topuklu gibi beli zorlayan ayakkabı kullanımını bırakmak
  • Stres ve kaygıdan uzak durmak

Related Posts

Vibratörler tıbbi bir cihazdan seks oyuncağına nasıl dönüştü?

Vibratörler tıbbi bir cihazdan seks oyuncağına nasıl dönüştü?

Ne avokado ne de kayısı: Bağırsak için en iyi meyve açıklandı

Uzmanlar, sağlıklı bir sindirim sistemi için günlük 25 ila 38 gram lif tüketilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Ancak bu miktara ulaşabilenlerin oranı oldukça düşük. Yapılan değerlendirmelere göre, erkeklerin sadece %3’ü, kadınların ise yaklaşık %10’u önerilen lif miktarını günlük olarak karşılayabiliyor.

TTB’den kenevir düzenlemesine ilişkin uyarı: Tıbbi kullanımlar dışında piyasaya açılmamalı!

TTB’den kenevir düzenlemesine ilişkin uyarı: Tıbbi kullanımlar dışında piyasaya açılmamalı!

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Emziren anneye zorbalık yapmayın: Diyet baskısı süt kalitesini düşürüyor

Yeni doğurmuş çiçeği burnunda anneler, sık sık aldığı kilolar sebebiyle zorbalığa uğruyor. Yaşanan bu beden baskısına aceleci diyetler de eklenince, işin faturası bebeklere çıkıyor. Anne sütünün son derece olumsuz etkilendiği bu süreçte anne-bebek sağlığı riske giriyor. Diyetisyen Asya Naz Al, bu tehlikeye dikkat çekerek sağlıklı ve bilinçli kilo vermenin önemini vurguluyor.

Gözlerinizi güneşten koruyun! Gözlük alırken nelere dikkat edilmeli?

Yaz aylarında güneş ışınları sadece cildi değil gözleri de etkiliyor. Güneş ışınlarının göz hastalıklarına zemin hazırlayabileceğine dikkat çeken Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), yaz aylarında güneş gözlüğü kullanımının göz sağlığı açısından önemli bir korunma önlemi olduğunun altını çizdi.