Bileti devlet alacak, faturayı patron ödeyecek: Resmi Gazete’de yayımlandı, resmen başlıyor

İzinsiz Çalışan Yabancıların Masrafları İşverenler Tarafından Ödenecek!

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmeliğe göre, izinsiz olarak çalışan yabancılar ve varsa eş ile çocuklarının sınır dışı edilme sürecinde yapılan harcamalar (örneğin barınma, sağlık gideri, uçak bileti gibi) devlet tarafından ödense bile bu masraflar işverenden tahsil edilecek.

Eğer bir yabancı işçinin Türkiye’de yasal izni olmadan çalıştığı tespit edilirse, o kişinin sınır dışı edilmesine kadar geçen sürede yapılan tüm masraflar işverene yansıtılacak.

Kimleri kapsayacak?

Karar; izinsiz olarak yabancı işçi çalıştıran işverenleri, izinsiz çalışan yabancı uyruklu kişileri ve onların aile bireylerini kapsıyor. Yönetmelik, Türkiye’deki göç ve işgücüyle ilgili yasalara dayanılarak hazırlandı.

Süreç nasıl işleyecek?

Öncelikle, izinsiz çalıştığı tespit edilen yabancılarla ilgili işlem yapılacak. Bu kişiler ve onları çalıştıran işverenlerle ilgili bilgiler, güvenlik birimlerine bildirilecek. Yabancılar daha sonra Göç İdaresi’ne teslim edilerek sınır dışı süreci başlatılacak.

Göç İdaresi, yabancılar için yapılan masrafları hesaplayacak ve işverene bir tebligat göndererek bu tutarın bir ay içinde ödenmesini isteyecek.

Ne kadar masraf alınacak?

Devlet, geri gönderme merkezlerinde kalan yabancıların günlük konaklama maliyetlerini her yıl belirleyecek. İşverenden en fazla üç aylık süre boyunca yapılan masraflar alınabilecek. Tahsilat işlemi, devletin vergi borçlarını tahsil ettiği yöntemle yapılacak.

Ne zaman uygulanacak?

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik, yayımlandıktan 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Uygulamadan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile İçişleri Bakanı birlikte sorumlu olacak.

İzinsiz çalıştığı için haklarında sınır dışı etme kararı alınan yabancıların çeşitli masraflarının işverenlerden tahsili hakkında yönetmelik şu şekilde;



Related Posts

Kaymakam Yurddaş Dikiş Nakış Kursunu Ziyaret Etti

Kaymakam Yurddaş, dikiş nakış kursunu ziyaret ederek kadınların sosyal ve ekonomik katkısına dikkat çekti.

Yataş marka oda kokusu piyasadan toplatılıyor!

Ticaret Bakanlığı, Yataş markasına ait bir oda kokusunun paketlemesinde usulsüzlükler olduğu için piyasadan toplatma kararı aldı.

Türkiye Çelik Kubbe’yi devreye aldı, KAAN için geri sayım başladı: Tüm kurallar yeniden yazılıyor

Türkiye, savunma sanayinde attığı güçlü adımlarla yüzde 83 yerlilik oranına ulaşarak yeni bir dönemin kapılarını araladı. Küresel dengeler hızla değişirken, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, milli savunma açısından kritik öneme sahip …

Bursa’dan Üreticilere Mazot Desteği

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından üreticilerin desteklenmesi ve girdi maliyetlerinin azaltılması amacıyla başlatılan ‘Mazot Desteği’ projesi kapsamında 6 bine yakın üreticiye yüzde 100 hibeli mazot desteği sağlandı.

Gazetecilik Meslek Yasası’na Acil İhtiyaç

Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti (DAGC) Başkanı Ayhan Türkez, Türk basınının, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na acilen ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Yerel kalkınma hamlesi çağrısı üzerine

Yatırım ortamında öngörülebilirlik ve esneklik sağlanması amacıyla başvuruların yıl boyunca sürekli olarak alınabildiği bir sistem tasarlanmalıdır. Bu sayede yatırımcılar, programın sabit takvimine bağlı kalmaksızın, kendi iş planlamaları doğrultusunda başvuru yapma imkânına kavuşur