Çip devi, otomotiv departmanını sessiz sedasız kapattı! Peki 50 milyon araca ne olacak?

Intel Otomotiv Operasyonunu Kapatıyor, Çalışanlara İşten Çıkarma

Dünyanın önde gelen çip üreticilerinden biri olan Intel, ACU U310 çipini de içeren otomotiv operasyonunu sonlandırma kararı aldı. Şirket, bu kararla birlikte birçok çalışanını işten çıkaracak ancak Mobileye bu değişiklikten etkilenmeyecek.

Bazı projeler vardır ki umut dolu başlar ancak sessizce son bulur. Intel’in otomotiv serüveni maalesef tam olarak böyle sonlanıyor.

ACU U310 yonga ve yazılım ürünlerinin yer aldığı otomotiv bölümü kapanıyor. 25 Haziran 2025’te yapılan açıklamaya göre şirket, otomotiv alanındaki operasyonlarını sonlandırma kararı aldı ve buna bağlı olarak işten çıkarmalar gerçekleşecek.

Nisan Ayında Büyük Bir Tanıtım Yapılmıştı

Intel, Nisan 2025’te Auto Shanghai fuarında iddialı bir tanıtım gerçekleştirmişti.

Yeni nesil SDV SoC tanıtıldı ve çoklu yonga mimarisi ile yapay zeka özellikleri öne çıkarıldı. ACU U310 ve ayrı grafik işlem birimi gibi dikkat çekici özellikler tanıtıldı. Ancak görünüşe göre bu özellikler, yönetimi ikna etmeye yetmedi.

Mobileye ise Yoluna Devam Ediyor

İyi haber ise Intel’in İsrail merkezli iştiraki Mobileye’nin bu kapanıştan etkilenmeyeceği.

15,3 milyar dolara satın alınan ve otonom sürüş teknolojilerinde önemli bir rol oynayan Mobileye, hem görüntü işleme hem de araç kontrolüne yönelik yapay zeka yazılımları geliştiriyor ve Intel bünyesinde güçlü bir konumda bulunmaya devam ediyor.

İşten Çıkarmalar Başladı

Sadece otomotiv bölümü kapanmıyor. Intel CEO’su Lip-Bu Tan, şirketin global olarak %15-20 oranında küçüleceğini belirtmişti ve bu küçülme süreci Kaliforniya’da başladı. Santa Clara merkezinde:

22 fiziksel tasarım geliştiricisi, bazı mantık ve ürün geliştiricileri ile bulut yazılım mühendisleri şirketten ayrılıyor.

Intel, otomotivden çekilirken yapay zeka, bulut ve ileri üretim teknolojilerine odaklanmaya devam edecek. Ancak yaşanan gelişmeler, şirket için “yeniden yapılanma” sürecinin kolay olmayacağını ortaya koyuyor.

Related Posts

Huawei’nin bilim atağı: Hedef saatlerin daha akıllanması!

Huawei, Helsinki’de yaklaşık 1000 metrekarelik yeni bir sağlık laboratuvarının kapılarını açtı. Bu tesis, şirketin sağlık ve fitness sektöründeki küresel araştırma platformu olarak konumlandırılıyor.

Spotify’ın HiFi özelliği yine gündemde

Spotify’ın dört yılı aşkın süredir beklenen kayıpsız (lossless) müzik hizmeti, sonunda yaklaşıyor olabilir. Uzun süredir sessiz kalan ve zaman zaman üst düzey yöneticilerden gelen belirsiz açıklamalarla gündeme gelen bu özellik, şimdi Spotify uygulamasının masaüstü ve mobil sürümlerinde keşfedilen yeni kod satırlarıyla tekrar umut verdi.

“Geniş kapsama ve yüksek internet hızı, ancak makul ihale bedelleriyle mümkün”

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, Türkiye’nin 5G’ye geçiş sürecinde spektrum politikalarının önemine dikkat çekerek, “Spektrum kaynaklarının hem tüketici refahını hem de sektörde uzun vadeli yatırımları teşvik edecek bir yöntemle tahsis edilmesi kritik” dedi.

Xiaomi 16 serisi bomba gibi geliyor

Xiaomi’nin heyecanla beklenen amiral gemisi 16 serisi, teknoloji kulislerinde şimdiden büyük yankı uyandırıyor. Çinli şirketin bu yılın sonlarına doğru tanıtmayı planladığı seri, yeni bir premium modelle ve Mi 11 Ultra’dan tanıdık bir özellikle …

Tarihin en büyük veri sızıntısı FBI ve Google uyardı! Peki kullanıcılar ne yapmalı?

Siber güvenlik tarihine geçen yeni bir olay, dijital dünyada endişe yarattı. Google, Meta, Apple gibi teknoloji devlerini de kapsayan 16 milyar kullanıcı adı ve şifre kombinasyonunun sızdırıldığı açıklandı. Bu sızıntı, bugüne kadar tespit edilmiş en …

500 bin satışın 350 bini ithal

Türkiye’de bu yılın ilk 5 ayında satılan 500 binden fazla otomobilin 350 bin adedi ithal markalardan oluştu. İç pazardaki yerli araç payı otomobilde yüzde 31, hafif ticari araçta yüzde 20, ağır ticari araçlarda yüzde 63 seviyesinde gerçekleşti. Yerli üreticide en büyük kan kaybı ise yüzde 80 ithalatı geçen hafif ticari araçlarda gerçekleşti.