İzmir’de Don Afeti Tarımı Vurdu

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: “İzmir’de Don Afeti Tarımı Olumsuz Etkiledi”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, don afetinin İzmir’in yüksek kesimlerindeki ilçelerde, tüm ürünlerde zarara neden olduğunu ifade ederek, “Kiraz, üzüm, şeftali, nektarin, kayısı ve kivi gibi ürünlerde hasarlar meydana geldi” dedi.

Bayraktar ve beraberindeki heyet, İzmir’in Kemalpaşa ilçesindeki zirai dondan etkilenen bahçeleri inceledi. Bayraktar burada yaptığı açıklamada, “İklim değişikliği dünya genelinde olduğu gibi ülkemizi de olumsuz yönde etkiliyor. Doğal afetler özellikle tarım sektörünü fazlasıyla etkiliyor. Son yıllarda doğal afetlerde ciddi bir artış gözlemleniyor. Bu afetlerin şiddeti ise artmaya devam ediyor” şeklinde konuştu.

Bayraktar, kar yağışının beklemediği bir durum olduğunu belirterek, şunları söyledi: “65 ilde zarar gözlemlendi. Bölgeler arasında kar yağışı ve don riski devam ediyor. Bu durum bazı bölgelerde henüz netlik kazanmadı. İlerleyen günlerde daha fazla bilgiye sahip olacağız. Bu mevsim kayması tarım sektörünü ilerleyen yıllarda ciddi şekilde etkileyecek.”

Bayraktar, İzmir’de kirazda zararın yaşandığını vurgulayarak, “Kiraz, ihracatta önde gelen ürünlerimizden biri. Bu olayın ürün arzını olumsuz etkileyeceğini gösteriyor. Bazı ürünler yüzde 100 zarar gördü. Tedbirlerin doğru bir şekilde alınmaması durumunda bu bölgeler göç verebilir” dedi.

Dalları Kuruyan Ağaçlar Verim Vermeyecek

Bayraktar, kuruyan ağaçların ve dalların meyve vermeyeceğini belirterek, “Çiftçilerin desteklenmesi ve gerekli fonların oluşturulması elzem. Doğrudan nakit desteği çiftçilere verilmeli” dedi. Don olayı sonucunda birçok çiftçinin emeğinin bir gecede yok olduğuna dikkat çeken Bayraktar, çiftçilere geçmiş olsun dileklerini iletti.

Bayraktar’a Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray da eşlik etti. Heyet, incelemelerin ardından Manisa’ya geçerek çiftçilerle buluştu.

Related Posts

Tatil sezonu öncesi rezervasyon yapacaklar dikkat! Uyarı geldi

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, yaklaşan tatil sezonu öncesinde erken rezervasyon yapmak isteyenleri, sahte internet siteleri nedeniyle yaşanabilecek dolandırıcılık riskine karşı uyardı.

‘Gelişmekte olan ülkeler ABD ile hemen anlaşmalı’

Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga, Washington’daki Bahar Toplantıları sonrasında yaptığı açıklamada gelişmekte olan ülkelerin ABD ile mümkün olan en kısa sürede (Fast track) ticaret anlaşmaları yapması gerektiğini söyledi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Turizm Bakanları Erzurum’da bir araya geldi

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 6. Turizm Bakanları Toplantısı (EİT 2025), Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ev sahipliğinde, üye ülke temsilcilerinin katılımıyla Erzurum’da gerçekleştirildi.

Şimşek’ten 41 milyar dolarlık borç planı: Türkiye’nin geleceği proje finansmanına emanet

Bakan Şimşek, 6 uluslararası finans kuruluşuyla yapılan anlaşmalarla Türkiye’ye 41 milyar dolarlık uzun vadeli proje finansmanı sağlanacağını açıkladı. Kaynaklar, altyapı ve dönüşüm projelerinde kullanılacak.

Deprem sonrası şirketlerde yeni dönem: Ofise dönüş mü, uzaktan çalışma mı?

İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından birçok şirket çalışma modellerini gözden geçirmeye başladı. Uzaktan çalışmaya geçen firmalar artarken, uzmanlar çalışan güvenliği ve psikolojik destek çağrısında bulunuyor.

SGK uzmanı açıkladı: Bu hastalıklara sahip olanlara erken emeklilik hakkı tanınıyor

Sosyal Güvenlik uzmanı İsa Karakaş’ın Türkiye Gazetesi’nde yazmış olduğu köşe yazısında, psikolojik hastalıkları bulunan sigortalılar için malulen veya engelli erken emeklilik imkanlarının bulunduğuna dikkat çekti. Birçok hastalık, yaş şartı aranmaksızın emeklilik hakkı sağlıyor. İşte konuya dair tüm detaylar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir