Neuralink’in beyin çipi takılan ALS hastası video hazırladı

Neuralink İle Felçli Hastalar Artık Bilgisayar Kullanabilecek

Elon Musk’ın nöroteknoloji şirketi Neuralink, geliştirdiği beyin-bilgisayar arayüzü sayesinde felçli kişilerin beyin sinyalleriyle bilgisayar kullanmasına olanak sağlıyor. Çip, ALS hastalığı olan Bradford Smith’in beyin sinyalleriyle bilgisayar kullanabilmesine imkan tanıdı.

İletişim Yetisi Felçli Hastalar İçin Geri Kazanıldı

ALS hastalığı nedeniyle konuşma yetisini kaybeden Smith, Neuralink’in geliştirdiği beyin çipi sayesinde sesinin sentetik bir versiyonunu oluşturarak iletişim kurabiliyor. Bu sayede, Smith’in eski ses kaydına dayanılarak yapay zeka kullanılarak iletişim becerileri bir dereceye kadar geri kazanıldı.

ALS hastası Smith, beyin implantını günlük yaşamında nasıl kullandığını gösteren bir video yayınladı. Video, Neuralink aracılığıyla düzenlenen ilk beyin-bilgisayar arayüzü videosu oldu.

Smith, videoda çip sayesinde bilgisayar imlecini kontrol ettiğini ve motor korteksindeki çipin beyin sinyallerini yorumlayarak hareket ettirdiğini açıklıyor. İlk başta elini kullanarak denemeler yapan Smith, daha sonra dilini ve çenesini kullanmanın daha etkili olduğunu fark etti.

Neuralink ekibinin ziyareti sırasında Elon Musk, Smith’i arayarak çipin ailesi için önemli bir yenilik olduğunu dile getirdi. Smith, çip sayesinde çocuklarıyla video oyunları oynayabildiğini ve yaşadığı bu deneyimin kendisi için büyük bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.

Related Posts

Turkcell ve BOTAŞ’tan 15 yıllık stratejik anlaşma

Turkcell Superonline, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tarafından açılan “BOTAŞ Fiber Optik Kablo Altyapısındaki Elyafların Kiraya Verilmesi” ihalesini almaya hak kazandı.

WhatsApp’tan gelen o mesajlara sakın tıklamayın: Bilişim uzmanından kritik uyarı

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı Kenan Altınsaat, vatandaşların elektronik posta (e-posta) veya WhatsApp üzerinden kendilerine ulaşan hatırlatma veya reklam linklerine doğrudan gitmek yerine, kendi internet tarayıcılarını kullanmalarının daha doğru olacağını bildirdi.

Araştırma sonuçları yayımlandı: Bebeklerin ilk adımında genetik ve çevre etkisi

Yeni bir araştırma, bebeklerin ilk adımlarını ne zaman attığının sadece çevresel koşullara değil, aynı zamanda genetik mirasa da bağlı olduğunu ortaya koydu. Çalışmaya göre bebeklerin 9 ila 15 ay arasında yürümeye başlamasında hem genetik hem çevresel etkenler birlikte rol oynuyor.

Konsol satışlarına GTA 6 ertelemesi darbesi

GTA 6’nın çıkışının gelecek yılın mayıs ayına ertelenmesi konsol tarafını da etkileyecek gibi görünüyor.

ABD, Google’ın reklam tekelini kırmak istiyor!

ABD Adalet Bakanlığı, Google’a karşı yürüttüğü tekel davasında yeni bir aşamaya geçti. Teknoloji devinden, reklam sektöründeki birçok varlığını satması isteniyor. Mahkemenin daha önceki kararında, Google’ın bu alandaki hakimiyetinin rekabete zarar …

ABD Adalet Bakanlığı, Google’ın reklam imparatorluğunu parçalamak istiyor

ABD Adalet Bakanlığı (DOJ), teknoloji devi Google’a karşı açtığı antitröst davasında önemli bir eşiği daha geçti. Mahkeme, şirketin dijital reklam teknolojileri alanında rekabete zarar verdiğine hükmetmişti. Şimdi ise gözler eylül ayında …